Kinderopvang Boartershiem
Kinderopvang, voorschoolse en naschoolse opvang

Tweetalige kinderopvang

 


Kinderopvang Boartershiem biedt tweetalige opvang aan. Dit houdt in dat we zowel Nederlands als Fries spreken op de groepen, zonder dat één van de twee talen als voorkeurstaal wordt gebruikt. Met name voor jonge kinderen is het belangrijk dat de talen goed gescheiden worden aangeboden (één persoon, één taal). Wat houdt dit precies in: één van de leidsters op de groep spreekt Nederlands en de ander Fries.


Tweetalige opvang past in een samenleving. Door al op jonge leeftijd aan Fries te beginnen, wordt de taalgevoeligheid van kinderen optimaal benut. En juist op deze leeftijd pikken ze taal goed op. Ook leert een tweetalig kind er op latere leeftijd gemakkelijker meer talen bij. Kinderen in een tweetalige omgeving hebben ook al snel in de gaten dat je één het hetzelfde ding met meerdere woorden kunt benoemen. Dit geeft hen een voorsprong in de cognitieve ontwikkeling.


Kinderopvang Boartershiem maakt tevens gebruik van ondersteunde baby- en kindgebaren die te gebruiken zijn zowel bij Nederlandstalige als Friestalige woorden.

Deze meerwaarde is effectief gebleken en wordt ondersteund door onder andere SFBO http://www.sfbo.nl/taalgroeimeter/?p=meertaligeopvoeding&taal=nl

 
 
 
Opbellen
E-mail
Info